Pagina's

woensdag 19 juni 2013

Vlierbier



En om dan nog even verder te gaan met de vlier: hier een recept voor Vlierbier. ( van het St. Petri gilde van bier- en wijnbrouwers.)

 
Recept voor Vlierbier
Ingrediënten: - 10 liter water - 2 citroenen - 1 kg suiker - 8 vlierbloemschermen - 0,5 liter

blanke azijn.
Bereidingswijze: - De citroenen (in stukjes snijden),  suiker, water, vlierbloemen ( uitgeschud en nagekeken op beestjes) en blanke
azijn in een emmer doen. - dek de emmer af met een doek. - 2 tot 4 dagen laten staan. -
regelmatig roeren, ongeveer 2 maal daags - theedoek in vergiet doen en zeven.

Na één week is het bier gebruiksklaar.

Het bier bottelen in flessen. Bij gebruik van glas de fles afdichten met rubberen weckkapjes.

 

dinsdag 18 juni 2013

Vlierbloesemsiroop

We kunnen weer vlierbloesemsiroop maken, het is nu de tijd!
Pluk op een mooie zonnige middag de bloesem. De smaak is dan op zijn sterkst. Kies alleen schermen met veel open bloemetjes en met zo min mogelijk beestjes.
Schud de schermen voorzichtig uit. Knip de bloemetjes zo kort mogelijk af. Je kunt de schermen ook in een zakje in de diepvries leggen, de andere morgen vallen de bloempjes zo van de takken.

Links vlierbloesemsiroop, rechts citroensiroop


10 /12 vlierbloesemschermen
1 kilo suiker
1 liter water
een biologische citroen
3 theelepels citroenzuur ( drogist|)

Haal de schil van de citroen, kijk uit dat het wit niet meekomt. Pers de citroen uit. Steriliseer een glazen pot van ongeveer anderhalve liter.

Doe de bloesem, citroenrasp en -sap en het citroenzuur in de glazen pot. Los de suiker op in het water dat je eerst aan de kook hebt gebracht. Giet de kokende suikerstroop in de pot met inhoud. Sluit af en laat afkoelen. Als hij helemaal afgekoeld is zet je de pot 3 dagen in de koelkast. Elke dag even omschudden.
Je kunt hem zo bewaren en gebruiken, je kunt ook kleinere potten of flessen vullen. Dan moet je het wel even zeven.

Siroop leng je aan met water of met witte wijn. Naar smaak mag dat ook met bubbels zijn. Het is leuk als je een toefje bloesem in de drank serveert, maar het hoeft natuurlijk niet.

Van de siroop kun je natuurlijk ook ijs maken met je ijsmachine.

Rabarbercrumble met een twist

Rabarber is niet zo lekker vind ik. Het is niet zozeer de smaak dan wel het mondgevoel. Ik vind het blubberig en dat voelt niet lekker. Maar als de rabarber in de vorm van een rabarbercrumble wordt gegoten dan eet ik het wel. Het lekkere korstje maakt veel goed.

lekker zoet, zo uit de oven.


Neem een bos rabarber, was en schil de stelen en snij ze in stukjes van een centimeter of 5. Kook ze in een bodempje water zacht met 2 a 3 eetlepels suiker, 2 bolletjes gember met een lepeltje siroop en de zest ( dunne schil zonder wit) en het sap van een halve sinaasappel.
Warm de oven voor op 200C.
Neem voor de crumble 100 gram boter, 100 gram bloem en 200 gram bloem en doe dat in een schaal. Maak met je vingers kruimels van de boter, suiker en bloem.
Doe de rabarber in een ovenschaal en bedek de bovenkant gelijkmatig met de crumble.
Verlaag de hitte tot 190C en bak de crumble 10 minuten of totdat de korst mooi bruin ziet.

zondag 16 juni 2013

Raapsteeltjes in de pasta.

Raapsteeltjes, lekker in de pasta.
Vanmorgen bleek er in de tuin ineens veel bladmoes te staan. Bladmoes is eigenlijk raapsteel. Nog een andere naam is Keel.
 Daar moet je dan iets mee, maar wat?
De steeltjes zijn knapperig vers en het groene blad vraagt er om door de sla gesneden te worden. Vroeger aten we het door de aardappelpuree en dat was het. Ik dacht dat het beter kon en keek rond in de koelkast. Daar stond nog een aangebroken doos met champignons van gisteren. Ik heb een blonde roux gemaakt van boter en bloem ( bloem in de boter strooien, roeren tot de bloem door het vet is opgenomen) en wat aangelengd met water en room ( langzaam bij de bloem/botermassa gieten en blijven roeren) met wat peper en zout.
In een andere pan heb ik een teen knoflook laten zweten in wat olie en daar de in vieren gesneden champignons een paar keer in omgedraaid.
Toen de roux klaar was heb ik de champignons er bij gedaan en veel gesneden steeltjes en wat van het blad door de saus geroerd. De raapsteel is wat flauw van smaak, maar het kan goed gemengd worden met lavas, dat maakt het lekker pittig.
Als je de roux wat dikkig houd is het een lekkere pastasaus die goed met wat kaas door de spaghetti kan.