Pagina's

dinsdag 18 juni 2013

Vlierbloesemsiroop

We kunnen weer vlierbloesemsiroop maken, het is nu de tijd!
Pluk op een mooie zonnige middag de bloesem. De smaak is dan op zijn sterkst. Kies alleen schermen met veel open bloemetjes en met zo min mogelijk beestjes.
Schud de schermen voorzichtig uit. Knip de bloemetjes zo kort mogelijk af. Je kunt de schermen ook in een zakje in de diepvries leggen, de andere morgen vallen de bloempjes zo van de takken.

Links vlierbloesemsiroop, rechts citroensiroop


10 /12 vlierbloesemschermen
1 kilo suiker
1 liter water
een biologische citroen
3 theelepels citroenzuur ( drogist|)

Haal de schil van de citroen, kijk uit dat het wit niet meekomt. Pers de citroen uit. Steriliseer een glazen pot van ongeveer anderhalve liter.

Doe de bloesem, citroenrasp en -sap en het citroenzuur in de glazen pot. Los de suiker op in het water dat je eerst aan de kook hebt gebracht. Giet de kokende suikerstroop in de pot met inhoud. Sluit af en laat afkoelen. Als hij helemaal afgekoeld is zet je de pot 3 dagen in de koelkast. Elke dag even omschudden.
Je kunt hem zo bewaren en gebruiken, je kunt ook kleinere potten of flessen vullen. Dan moet je het wel even zeven.

Siroop leng je aan met water of met witte wijn. Naar smaak mag dat ook met bubbels zijn. Het is leuk als je een toefje bloesem in de drank serveert, maar het hoeft natuurlijk niet.

Van de siroop kun je natuurlijk ook ijs maken met je ijsmachine.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten