Pagina's

donderdag 12 september 2013

Herfst! Zuurkooltijd!

Bij de Turkse winkel op de hoek verkopen ze reuzegrote witte kolen. Ik had meer dan 6 kilo(!) witte kool voor €2,50. Echt waar, twee euro vijftig voor een hele kool van 6 kilo. Dat wordt schaven! 
Maar de Magimix is er goed voor. Een half uurtje kool door de machine duwen en die hele kool is in ragfijne reepjes gesneden. 


Met wat zout, jeneverbessen en pepers en natuurlijk mijn onvolprezen Gartopf met afdekstenen heb ik over een week of 8 heerlijke, eigengemaakte zuurkool.

Voor een 10 literpot:
7 kilo kool
70 gram zout
20  jeneverbessen ( ook Wacholderbessen)

Optioneel
20 zwarte peperkorrels
1 thl mosterdzaad
5 laurierblaadjes
1 thl korianderzaad
1 thl karwijzaad

Meng het zout met de kruiden . 
Doe de geschaafde kool in een emmer en meng het zout en de jeneverbessen ( en de andere kruiden) er doorheen. Laat het een uurtje staan. Het zout trekt vocht uit de kool, dat zie je ook.
Leg dan laagjes kool in de pot en duw net zolang op de kool tot het water boven de kool staat. Ga dan door met een volgende laag. 
Zorg ervoor dat er minstens 2 vingerkootjes vocht boven de laatste laag kool staat.
Neem een schone theedoek en leg die op de kool. Daarop komen de stenen. Zo kunnen er geen stukjes kool boven komen drijven. De kool moet onder water én onder druk blijven, dat is heel belangrijk!
Zet de pot met waterslotdeksel een weekje weg bij kamertemperatuur. De melkzuurfermentatie geeft een bepaalde geur. Je kunt dus ruiken of de fermentatie begint. 
Is de fermentatie begonnen dan moet de pot koel weggezet worden. Het liefst bij 6 tot 8 graden. 
Na een week of 6 is de zuurkool klaar voor gebruik.